Pages

Update - ROȘU COOL la Lumini pe portiere + lumini la picioare la locurile din față + plafoniere laterale pentru locurile spate

Aceste tutoriale se adresează celor ce au deja făcută instalația descrisă în tutorialul inițial Lumini suplimentare pe portiere, întrucât a fost proiectată să permită și aceste extensii realizate acum.


Update 1 - ROȘU  COOL  la Lumini pe portiere

Nu multe autoturisme, eu de fapt nu am văzut, nu multe, zic, au montate așa ceva din fabrică, nici măcar ca opțiune să poți să o adaugi.
Pentru cei care se întreabă la ce sunt bune ... ei bine , nu numai că sunt bune, sunt chiar COOL !
Nu e remarca mea, ci a celor ce au văzut montate aceste module roșii.

Mai ales cei ce au copii mici sau pasageri mai imprudenți au simțit uneori nevoia de a le spune uneori”Asigură-te vizual ÎNAINTE de a deschide BRUSC ușa !”... sună cunoscut ?

Aceste lumini suplimentare fașă de lămpile montate anterior sunt de efect pentru șoferii ce vin cu autovehicule din spatele mașinii, depășesc sau ocolesc mașina ta parcată indiferent pe care parte se întâmplă acest lucru, întrucât o ușă deschisă va fi mai ușor observată decât dacă nu ar avea aceste lumini montate.
Evident că dacă deschiderea BRUSCĂ  a ușii va fi făcută .... șansele unui accident există totuși.
Pentru a nu permite deschiderea bruscă a ușii unei mașini sunt altfel de dispozitive ... ce depășesc scopul acestui update.

Așadar să creștem șansele evitării unui accident cauzat de uși deschise deja, mai ales pe timp de vizibilitate mai redusă eu zic că se poate.
Iată cum:
Fețele de uși de Logan PH1 au din design unele elemente stilistice ce mi-au permis să plasez aceste baghete flexibile , module, de 3 LED-uri  în așa fel încât să fie cât mai în exteriorul marginii ușii .... dar să nu fie afectată structura de tablă a ușii ce poate duce în timp la apariția ruginii și a altor probleme.

Firele ce alimentează aceste module de LED-uri sunt cuplate prin presare cu conectori dedicați pe firele deja duse la lămpile plasate în portiere, evident (+) la (+) și (-) la (-) pentru că tot LED-uri sunt și cele din lămpi.

ATENȚIE ! Pentru cei ce nu au mai lucrat cu astfel de conectori ideea e că după ce se trece firul, pe care se face extensia, prin conector, se adaugă firul ce este pus ca extensie care va trece de mijlocul conectorului și apoi urmează strângerea cu patentul. După ce firele au fost prinse de sertizorul metalic din conector se va închide partea de plastic peste conexiunea făcută pentru a izola conexiunea.
Dacă se  efectuează strângerea conectorului cu patentul cu partea de plastic  pusă peste metalul de sertizare  există riscul ca să sertizarea să nu fie corect făcută și partea de plastic se va deteriora vizibil urmând să nu mai stea clipsată corect.

Ca atare, electric vorbind, acestea se pun ÎN PARALEL cu LED-urile din lămpile existente în fațade ușă:
 (Eu le-am lipit  pentru că la vremea la care am făcut modificarea încă nu găsisem acest gen de conectori.)



 Modulul de LED-uri are două terminale pe care se lipesc firele de legătură, apoi aceste lipituri se izolează , firele se pot torsada și se dă o mică gaură în fața de ușă pentru a le trece în interior. De asemenea aceste fire torsadate ( răsucite ) se vor izola cu bandă izolantă.să fie mai estetice și mai protejate. Deși modulele au o bandă adezivă din producție, am preferat să folosesc o bandă dublu adezivă de calitate lipită înainte de a le poziționa definitiv.



Ca realizare nu e deloc greu, efectul este însă foarte bun atât pe timp de zi...
ușa față:


ușa spate:


Ar fi fost și două filmări pe timp de zi, doar ca au fost sterse si mai pot fi vizionate...
... cât mai ales pe timp de noapte.


La final am fotografiat și pe timp de zi ușile deschise:


RECOMANDARE : Ca să fiți siguri că nu se vor mișca sau cădea, în timp, se pot prinde aceste module cu o sârmă subțire sau colier transparent prin două găuri mici, invizibile, și apoi înnodate în interiorul feței de ușă peste ambele capete ale modulului pentru a le conferi o rigiditate crescută în poziția de montare.

Timpul mediu de lucru: 1/2 ore de fiecare ușă (dacă se pregătesc modulele prin lipirea firelor înainte )
Etape:
 - demontarea față de ușă- montare fire cu conectori de extensie pe firele existente pentru lămpi
 - găurire =  burghiu sau șurubelniță ascuțită de 2 mm pentru fire
 - montare modul în poziția indicată cu bandă dublu adezivă
 - probă de funcționare prin acționare buton deschidere ușă
 - montare față de ușă
------------------------------
Cost modul LED / ușă = 5 lei
Cost fire ( 0,5 ml fir dublu de fiecare ușă ) : 1,5 lei
Cost 2 conectori / ușă : 1 leu
------------------------------
Total: 7,5 lei x 4 uși = 30 lei


Update 2  - lumini la picioare la locurile din față

Întrucât instalația e deja făcută e foarte ușor ca pe traseul ei să putem adăuga lumini cu același mod de funcționare electrică, dar pentru a ilumina altă zonă importantă pentru șofer și pasageri.

Efortul de a pune și aceste lumini e minim având în vedere că avem aproape totul făcut : vom adăuga încă două module de 3 LED-uri, de această dată de alt tip, pentru a obține un lucru ce sporește confortul urcării și coborârii din mașină în condiții exterioare de lumină insuficientă.

E nevoie de 2 conectori pentru fiecare loc de picioare ce va fi iluminat , de 0,5 ml de fir dublu și de câte un modul de 3 LED-uri de culoare alb rece.

Atât la stâlpii față cât și la cei laterali avem trecerea firelor din instalația de lumini pe portiere deja pozată. Cu acel tip de conector vom extinde circuitul punând în paralel modului de 3 LED-uri pe circuitul respectiv al lămpilor din ușă, respectiv modulelor de 3 LED-urilor suplimentare roșii anterior montate.


------------------------------
Cost modul LED SMD / loc pasager = 5 lei
Cost fire ( 0,5 ml fir dublu de fiecare iluminare ) : 1,5 lei
Cost 2 conectori / loc : 1 leu
------------------------------
Total: 7,5 lei x 2 locuri = 15 lei


UPDATE 3 - plafoniere laterale pentru locurile spate

Evident că același lucru se poate face pentru pasagerii din spate, dar acolo am adoptat o iluminare diferită cu module de LED-uri mai puternice plasate în partea de sus a stâlpilor de ușă spate și legate la plafonieră tot cu acei conectori menționați anterior.

Aceste module au 1,2 W de LED și fiecare LED are lupă peste capsulă crescând astfel randamentul optic.


dacă ziua e așa...


noaptea e aproape ... zi.

și asta  rezolvă suficient iluminarea amplă a locurilor din spate.

Firul de (+) pentru această iluminare se ia de pe firul deja tras în stâlp de la plafonieră, iar firul de (-) de la firul alb ce intră în conectorul de la plafonieră.

E nevoie de 2 conectori pentru fiecare modul montat ca plafonieră laterală, de 0,8 ml de fir dublu și de câte un modul de 3 LED-uri de culoare alb rece cu lupe de plastic.

------------------------------
Cost modul LED cu lupe / plafonieră = 6,5 lei
Cost fire ( 0,8 ml fir dublu de fiecare plafonieră ) : 1,5 lei
Cost 2 conectori / plafonieră : 1 leu
------------------------------
Total: 9 lei x 2 plafoniere = 18 lei

Spor la treabă !

28 de comentarii:

  1. Sper sa nu te superi ptr critica, dar arata urat, se putea rezolva elegant si frumos, exista atatea masini care au asa ceva din fabrica, iei 'ambalajul' si il folosesti pe logan, si arata ca de la mama lui... asa, arata urat, chiar daca este folositot, arata urat, am amic cu logan, a pus lumini de la laguna parca, arata foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata bine doar cele de pe interiorul usilor, alea da :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai citit asta ? RECOMANDARE : Ca să fiți siguri că nu se vor mișca sau cădea, în timp, se pot prinde aceste module cu o sârmă subțire sau colier transparent prin două găuri mici, invizibile, și apoi înnodate în interiorul feței de ușă peste ambele capete ale modulului pentru a le conferi o rigiditate crescută în poziția de montare.

      Ștergere
  3. Cum spune si Gyuri,folositor dar arata a tiganie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plus ca acel gen de conector la clipsare taie o parte din litele care alcatuiesc cablul pe care se prind micsorand sectiunea lui.Total nerecomandate dupa parerea mea doar acolo unde vrei sa faci un lucru in graba si sa nu muncesti prea mult...

      Ștergere
    2. La ce curent consumă aceste module de LED-uri ( câțiva mA )... nu e deloc relevant ce spui despre acești conectori.

      Ștergere
    3. Eu ma refeream in general la acesti conectori!Sunt practici dar atat...mai corect este sa se curete izolatia firului cu grija si sa se matiseze celalalt peste,plus cositorire in masura in care este posibila!

      Ștergere
    4. Ai dreptate, dar nu toți știu face așa ceva... la nivelul de educație practică existent azi în școli : acest conector își face treaba foarte bine exact pentru acest scop - conectează și izolează.

      Ștergere
  5. Nu se supără nimeni, e vorba doar de idei ce pot fi îmbunătățite permanent : cei ce l-au văzut nu mi-au ”remarcat” că ar fi cum spui matale.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am gasit o solutie mai comoda deoarece nu am vrut sa dau jos fetele de usi dupa ce am facut izolatia fonica....alte cablaje; gauri etc.
    Am cumparat de la Lidl spoturi cu led cu senzor de miscare si le-am lipit pe usi.
    Astfel cand se deschide usa se activeaza si lumineaza 30s.
    Timp montaj 5 minute pt. ca au dublu stickere; schimbat baterie 1 minut.
    Pe timp de ziua sau lumina ambientala puternica nu se activeaza deoarece au o fotocelula pentru a nu se consuma bateria inutil.Imi pare rau ca nu pot sa pun poze.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Spune și prețul .. .că asta așteaptă pasionații .. nu doar CĂ SE POATE : DE UNDE, CUM și CÂT costă

      Ștergere
  8. Acea banda cu leduri rosii de pe fetele de usi s-ar fi potrivit mult mai bine daca era pe fundal negru, iesea mai putin in evidenta pe timp de zi, iar intensitatea luminoasa este identica (va spun din experienta)

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu se ”editează ” pe negru ... e singura culoare ce o găsești pe piață ;) ... le pot schimba ușor când voi găsi pe negru, până atunci rămân a fi utile.

    RăspundețiȘtergere
  10. Având în vedere că nu le veți vedea niciodată stinse ledurile roșii, deoarece se aprind la deschiderea ușii .. nu se va vedea că fundalul este pe alb ;) .. mai ales noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pretul la ledurile cu senzori de miscare este 30 lei / buc. Dupa ce le-am testat m-am intors sa mai cumpar.... dar nu am mai gasit.Poate o sa mai bage daca s-au cumparat asa bine.

    RăspundețiȘtergere
  12. mama cati desteti pe aici si habar nu aveti sa faceti ce face el sa imi bag picioarele daca va inteleg pe uni care nu stiti deca sa criticati va dati mari destepti da sa faceti ce face omu' asta habar nu aveti, mai presus de toate uni sunteti si paraleli total cu partea de auto.
    ps. nu va suparati dar asta e adevarul.

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu mi-am cumparat din bazar din Iasi 8 lampi cu leduri (4 albe si 4 rosii). Pret cam 10 lei/bucata acum 2 ani. Se alimenteaza direct de la circuitul plafonierei. Cele albe lumineaza bine in zona piciarelor si in fata si in spate iar cand usile se descchid llumineaza lucul unde pui picioarele cand iesi din masina. https://drive.google.com/folderview?id=0B2-kUaprF5EDWEZ4RGQ3dTF3UVE&usp=sharing

    RăspundețiȘtergere
  14. @Mircea
    Cum sa nu existe pe negru ?
    Am eu daca te intereseaza (sper ca nu fac reclama)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă interesează. In zona mea geografică nu am găsit. Contactează-mă te rog pe FB. E link-ul la început în tutorialul anterior menționat.

      Ștergere
  15. As vrea un tutorial cu punerea foliei fumurie pe geamuri.Multumesc!

    RăspundețiȘtergere