Pages

Test de franare cu ABS in conditii de iarna

Andrei mi-a dat sa vizionez un test de franare a unui Logan cu ABS. Initial nu mi-am seama ce vrea sa arate, dar in final mi-am dat seama. Cu o zi inainte a avut un accident din cauza ca desi a franat, masina s-a dus ca pe sanie, lipsa grava de aderenta. El a dat vina pe mâzgă. Eu zic ca pe asfalt s-au depus chestii de pe la masini cum ar fi gazele de esapament, scurgeri ulei si alte lichide, praf. Adunate in timp, combinat cu vremea rece si probabil asfaltul ud, a fost combinatia ideala pentru lipsa aderentei. Aceleasi probleme le-am observat si eu imediat ce carosabilul s-a umezit putin, desi afara peste zero grade, +4°, +6°.

Andrei:
Am facut teste de franare de urgenta pe bd. Iuliu Maniu din Bucuresti si pe un drum oarecare din apropiere de oras, comparandu-le intre ele. Masina folosita este un Logan 1.5 dci din 2007 cu ABS. Motivul pentru care am facut aceste teste este ca in dimineata zilei respective, facand naveta pe bulevard, m-am dus ca pe sanie in masina din fata mea care a franat brusc la o trecere de pietoni. Daca n-ar fi fost mazga pe jos as fi avut timp suficient sa opresc masina, fara probleme.

Testele au fost facute unul dupa altul, in aceeasi ora, in aceleasi conditii meteo. Pneurile au fost incalzite dinainte prin cateva franari de proba, nefilmate. Distantele de franare le-am apreciat dupa filmare (marcajul discontinuu, stalpii de electricitate s.a.).

Viteza aproximativa a fost de 60 km/h in toate cele 4 incercari.

CONCLUZII: pe bulevard distanta de franare a fost aproximativ 20 m, iar pe drumul din afara orasului distanta a fost de doua ori mai mica, aprox. 10 m.

UPDATE: A doua zi am observat ca bulevardul a fost curatat si tratat cu sare, probabil clorura de calciu. Mazga a disparut iar aderenta s-a imbunatati considerabil.


Schimbat garnituri si curatat etrier frana

Un prieten mi-a zis de ceva timp ca roata pe stanga i se incalzeste tare si ca ii termia placutele in nici 10.000km. Si-a facut timp sa ajunga la mine si a iesit un tutorial.
De precizat ca sunt doua feluri de garnituri exterioare de protectie la cilindrul etrierului. Cea de-a doua nu are o siguranta metalica pe exterior iar garnitura se fixeaza in interiorul etrierului ca sa protejeze de mizerie. Aceasta garnitura se pune la loc mult mai greu, trebuie sa o pui pe cilindru inainte de al introduce in locasul lui, dupa care introduci cilindrul 1-2cm, dupa care fixezi garnitura in interiorul etrierului, presezi cilindrul pana la capat si fixezi garnitura si pe cilindru. Complicat de explicat si sincer sa fiu, nu ma asteptam sa gasesc doua variante de etrieri pe logan :(.
Am folosit urmatoarele materiale:
- garnituri etrier
- spray curatat frane TRW
- spray pasta aluminu Sonax
- Gunson Eezibleed pentru aerisire instalatie franare
- 500ml lichid de frana Dacia

Multumiri lui Florin si Tibi pentru suportul acordat la realizarea acestui tutorial.

Viteza maxima pe autostrada, 190km/h pe ceas, 179km/h pe GPS

La doar o saptamana dupa un drum de 2000km, majoritatea pe autostrada, am ajuns din nou pe autostrada si cum eram singur in masina, fara bagaje, m-a mancat sa-i dau o talpa sa vad cat duce. Asta dupa ce mi-am dat seama ca masina chiar se infige foarte bine in acceleratie. Dupa ce i-am dat prima data 197km/h pe ceas, am scos telefonul si m-am pus pe filmat. Din pacate n-am mai ajuns la acea viteza din cauza conditiilor de drum. Am intrat intr-o curba larga spre stanga si din cauza drumului cu denivelari, la fiecare saritura simteam cum masina fuge spre dreapta, asa ca am luat piciorul de pe acceleratie. Ulterior n-am mai avut unde, s-a aglomerat autostrada si a inceput usor sa picure.
De la 170 la 190km/h i-au trebuit doar 25 secunde. Daca mai aveam inca 20 secunde la dispozitie, ajungeam la acei 197km/h si asta ar fi fost genital! As fi avut dovada inregistrata :)
Avand in vedere ca motorul este la baza un 1.5dci 65cai euro 3 an 2006, doar resoftata si putin umblat la wastegate, sunt multumit de rezultat.
Nu este prima data cand ii dau in gura sa vad viteza maxima care o pot obtine, am mai avut vreo doua, trei incercari. Prima data am parcurs 10km cu viteza de 170km/h pe ceas, nu s-a miscat deloc acul de acolo. Urmatoarele incercari au avut ca rezultat un 180-184km/h pe ceas si greu, a urcat foarte greu pana la acea viteza.
Acum, ca si in celelalte incercari, am folosit motorina de la MOL, cea ieftina, singura diferenta fiind un drum mai lung facut inainte de testul din urmatorul film.
Dupa cum tot spuneam, o blana la vremea ei, face cat zece femei! Aici fiind vorba despre un drum lung, toata injectia, admisia si evacuarea s-au curatat perfect ajungand la parametrii optimi de functionare. Nu mai mergeti cu masinile doar la consum, le futeti si o sa ajungeti sa plangeti. Asta pe langa faptul ca ii scad performantele.


Montat cheder suplimentar pe usi

Am vazut la Raul aceste chedere de Duster si Logan 2 si cum stiam deja de beneficiile aduse de ele, trebuia sa le am. Am comandat un set de Logan 2 si un set de Duster iar ulterior am mai comandat un set de Duster. Le-am montat si rezultatul a fost peste asteptari, diferenta se aude imediat ce ai inchis usa, un sunet mult mai infundat si disparitia sunetului de conserva.


Schimbat carcasa plastic si bateria la la cheie

Ati putea spune ca este banal acest tutorial, dar lipsea la inventar :)




Curatat si gresat contacte maneta bloc de lumini

Mi-a ajuns si mie randul sa am probleme cu blocul de lumini si anume sa raman fara lumini pe intuneric cand trec de la faza lunga la faza scurta. Ba mai mult, cand aveam faza scurta aprinsa si semnalizam dreapta, nu mai functiona claxonul. V-am spart, stiu, voi nu ati avut si problema asta :)

Criiiiiiiiiiiiis!!! niciodata sa numai faci prostia asta si anume sa stergi contactii cu smirghel. Contactii se sterg numai cu o bucata de lemn de obicei o spatula de intins crema de epilat sau un betisor de inghetata. Dupa aceasta operatiune incearca si ineaca pur si simplu contactul cu vaselina siliconica.


Rezolvat problema noroi buson combustibil

De cand am primit masina am avut aceasta problema cu noroiul adunat acolo. Initial am astupat ambele gauri si am facut rau. Gaura din partea de jos este doar de scurgere combustibil sau apa care ajunge acolo si este ghidat printr-un tub ca sa curga sub masina. In schimb ce-a de-a doua gaura consider ca este total inutila, motivul pentru care m-am trezit cu noroi acolo de nu stiam cum sa-l curat, in statia peco fiind.


Bec cu led H4 1800 lumeni

In sfarsit au ajuns si la mine becurile cu LED H4 de la Bec Led-Auto. Usor de montat si foarte usor de impresionat :D
La montaj trebuie doar sa fi atent sa treci cablul prin clema care tine becul pe pozitie, altfel il poti taia. Prima data cand am pus aceste becuri sus, trebuia sa-mi duc sotia la lucru. M-am urcat in masina, era oapte si am aprins becurile... soc! Imi puteai vedea maselele de minte fara nici o problema :D
Atunci nu mi-am dat seama ca de fapt s-a aprins si faza lunga pe langa cea scurta. Dupa al doilea flash primit de la soferii care veneau din fata, am lasat maxim farurile jos si am inceput sa inspectez becele. Atunci am vazut ca ceva da cu virgula si acel can-bus e fix egal cu zero. Dar problema se poate rezolva usor cu un releu sau o rezistenta de 39 de ohmi la 3w.
Partea buna este ca aceste becuri se folosesc de oglinda farului pentru disiparea luminii, insemnand ca nu orbesti pe ceilalti participanti din trafic, fix ce trebuie.
O sa-mi spuneti ca nu mai puteti pune acele capace de plastic peste cauciucul de la becuri. Apai eu de vreo 4 ani nu le mai am. Pe acele gume am gasit doar ceva praf, nimic care sa ma sperie si sa pun alte capace.
Nu mi-a placut ideea acelor ventilatoare, se strica destul de repede(ziceam eu), asta pana am vazut ca sunt rezistente la praf si apa si din cauza aceasta sunt garantate multe ore de functionare. Ventilatoarele pornesc doar cand aprinzi becurile, indiferent daca este faza scurta sau lunga.
Dupa 15 minute pornite pe faza scurta, becurile erau calde bine, dar nu fierbinti.
Dupa aproape 15 minute pornite pe faza lunga, becurile erau fierbinti si zic eu, este normal. Dar oricum nu atat de fierbinti ca si becurile cu filament pe care-ti ramane pielea daca le atingi.
No gata cu vorba, acesta este tutorialul cu detaliile si montajul lor pe masina.


Si acesta este testul pe zi si noapte. Nu am depasit viteza de 100km/h(pe ceas) si uneori am ajuns pe la 90km/h(pe ceas), evident, unde se vede ca merg mai cu viteza. Becurile cu filament sunt unele ordinare, nimic special sau diferit la ele.


Am incercat sa testez in cat mai multe ipostaze, pe rand faza scurta si faza lunga pe un drum iluminat, pe un drum neiluminat, pe drum drept, in sens giratoriu cu marcaje, urcatul si coboratul unui pod, parcat si obturat pe rand fiecare bec, parca am testat si cateva flash-uri la un moment dat.
Parerea mea este ca aceste becuri vad foarte bine pe faza scurta si chiar sunt putin peste cele cu filament. Ca si faza lunga sunt ok, dar nu foarte ok, ma asteptam sa fie la fel sau chiar peste cele cu filament. Din pacate sunt putin sub si acesta a fost singurul minus care l-am gasit la aceste becuri cu led. Asta nu insemna ca nu poti circula deloc cu faza lunga unde ai nevoie de ea, doar ca parca ai vrea mai mult :D. Dar daca este sa o luam pe a dreapta, 95% din timp folosim faza scurta si in acest caz aceste becuri sunt ideale.
Nu-mi cereti nici un alt fel de test, dupa aproape doua ore jumatate de condus si schimbat cand becuri cu led, cand becuri cu filament... mi s-a cam acrit si va garantez ca nu fac :)
PS: multumiri lui Cristi DHP pentru ajutor ;)

Si am revenit cu un mic update ca sa va raspund la toti care m-ati intrebat una alta. Am pus in locul acelui releu o rezistenta de 75Ω 3W, 1 leu. Dar am testat si cu o rezistenta de 47Ω 5W cu acelasi rezultat, puneti ce gasiti. Am mai testat functionarea cu un DRL, lumina afisata pe un zid si protectia in cazul in care se defecteaza ventilatorul.

Montat modul la franare de urgenta (Emergency Stop Signal)

 Un modul asemanator puteti comanda de la Claudiu, 0745084691 sau claudiu_petruu@yahoo.com.
 
 Modulul prezentat de mine nu mai este disponibil la vanzare, asa ca va ramane varianta de la Claudiu, datele de contact mai sus.

In trecut am mai testat un asemenea modul si functiona cam pe aceiasi idee, doar ca se lega la avarii si sensibilitatea se regla prin schimbarea inclinatiei... un cacat. Avand in vedere ca pornea foarte usor cand franai si treceai printr-o groapa, l-am considerat ca fiind o alegere proasta. Atunci ma gandeam ca solutia ideala ar fi sa fie un modul care monitorizeaza kilometrajul si daca scade cu mai mult de 7km/h, sa de-a comanda de lumina intermitenta pe becurile de frana. S-a facut si asta si s-a dovedit ca nu era deloc ok, era imprevizibil, pornea aiurea si, uneori chiar si cand suna telefonul sau nu pornea chiar daca scoteai fum din roti.
Recunosc ca am fost sceptic cand am primit acest modul sa-l testez, dar rezultatele au fost peste asteptari, si-a facut treaba impecabil si in cele doua saptamani de teste am fost placut surprins cat de bine s-a comportat.
De unde am achizitionat modulul? Se poate comanda de aici sau pe mail kerthoffa@gmail.com.
PS: multumiri lui Vlad pentru materialul video pus la dispozitie.



Si cum Oana s-a jucat cu sentimentul meu, desi i-am dat o filmare unde un Opel avea EBS si cu becuri cu filament, m-a provocat sa-i arat ca functioneaza si daca pui un bec cu filament. Evident ca functioneaza :)


Din momentul in care am primit acest modul am vrut sa-l pun pe toate cele 3 becuri de frana. E sus de 3 saptamani functioneaza impecabil! Iar faptul ca nu a trebuit sa tai nici un fir si ca se poate deconecta imediat fara nici un fel de efort, m-a incantat la maxim!
Functioneaza foarte bine si cu becuri cu filament, nu este neaparat sa il folosesti doar cu leduri.

Rabatat oglinda

Din pacate nu  mai gasesc tutorialul unde Adelin mi-a cerut in scris ca vrea un tutorial cum se rabateaza oglinda. Dar nici o problema, important este sa vada el ca nu a fost ignorat si acum o sa stie cum se rabateaza oglinda. Ca sa o repui inapoi pe pozitie trebuie sa-ti folosesti imaginatia :)


Bec led W5W 10W

Au ajuns pe mana mea si aceste becuri cu led W5W de 10W 360 lumeni Samsung. Imi place foarte mult faptul ca sunt alb natural, nu dau spre albastru sau galben, pur si simplu lumina este alba.

Izolat fonic stalpii dintre usi

Dupa ce am pus acesti stalpi de pe PH2, din greseala m-am proptit pe el si am auzit acel sunet metalic. Am testat si celalalt stalp vechi de plastic gri si exact aceleasi sunete. Mi-a urcat tensiunea instant! In jumatate de ora am rezolvat problema.
Pentru montaj USB-uri va atasez niste poze aici.


Montat fete de usi, stalpi, carenaj scaun si custode de PH2

Am achizitionat aceste fete de usi, stalpi si  custode de pe okazii.ro in urma cu un an. Am dat pe toate 800lei si abia acum mi-am gasit timp sa le izolez si sa le montez. Montajul in sine este usor, cere putin timp pentru montaj si nu este mai nimic special, exceptie acele tije ce trebuie indoite. Aproximez un timp de lucru intre o ora jumatate si doua ore ca sa le pui sus.


Schimbat bec de semnalizare din oglinda retrovizoare

Stiu ca majoritatea nu aveti oglinzi cu semnalizari, dar daca tot exista si am pe masina, trebuie sa va arat si voua.
Este vorba despre un bec wy5w de culoare galben iar schimbat lui este foarte usor.
Aici este tutorialul cu detalii si montajul oglinzilor.


Montat oglinzi electrice cu semnalizare de Renault Symbol pe Logan 1

Am achizitionat de pe forumul LoganClub de la userul Adrian aceste oglinzi de Renault Symbol care sunt acelasi lucru cu cele de pe Logan I, doar ca au si semnalizare incorporata. Asa cum spune Chirila "Perfect pentru mine" si m-am apucat de montat.
Acest tutorial este 2 in 1, singura diferenta la montarea oglinzilor electrice cu degivrare este legarea suplimentara a doua fire pentru cele cu semnalizare incorporata.

Eu am dat bordul jos pentru ca mai aveam o problema la el si in plus chiar vroiam sa trag instalatia electrica pe langa restul instalatiei. S-a dovedit a fi proasta ideea deoarece am fost nevoit sa prelungesc firele cu inca 50cm, in fiecare parte. Deci montarea lor pe jos pe sub mocheta este solutia ideala.
Pe langa oglinzi, am mai achizitionat joystick-ul si instalatia electrica originala Logan I. Spre surprinderea mea, desi mufele au configuratia diferita, totusi s-au potrivit una in alta, a trebuit doar sa repozitionez firele in mufe.
Intre timp am descoperit ca nu potrivesc culorile firelor de la mufe, in decursul anilor s-au schimbat de vreo 3 ori culorile. Deci ramane sa testati voi cele trei fire care sunt combinatia castigatoare pentru reglajul oglinzilor. 



Intre timp am aflat mai multe detalii cum ar fi faptul ca acele culori de la fire pe care le spuneam eu in tutorial nu se potrivesc la cei care au instalatia electrica originala, instalatia cumparata de mine avand fire de culori care au fost la indemana atunci. Ba mai mult, chiar si la masinile care au instalatia originala tot sunt sanse mari sa difere culorile si pozitia firelor, deci trebuie prima data sa incercati daca reglajul sus/jos/stanga/dreapta corespunde. Daca nu, veti fi nevoiti sa scoateti cele tri fire si sa le repozitionati in mufa, exact cum am facut eu. Si din cauza ca am omis sa filmez scoaterea acestor fire din mufe, am filmat ulterior ca sa vedeti si voi. Acul folosit de mine era putin cam gros si intra mai greu, dar probabil daca folositi un ac mai subtire sa puteti scoate mult mai uosr firele. Primul fir l-am scos imediat, al doilea m-a chinuit doua minute jumatate iar celelalte trei au iesit foarte usor. Am zis celelalte trei deoarece am repozitionat si firul de la degivrare.
O completare foarte utila care a venit de la Gheby Axel Ak' de pe YouTube:
Cablul de alimentare cu pin de l-ai introdus in cutia de sigurante la S21, trebuia, de fapt, introdus la S37, iar cablul de l-ai lipid pe firul 5 de la releul de dezghetare, trebuie introdus in cutia de sigurante la pozitia S21.
Siguranța F37 este pentru comenzile oglinzilor, iar siguranța F21 este pentru dezghețarea din oglinzi.  La configurația pe care ai făcut-o tu, ar lipsi o siguranța de 5A pe firul pe care l-ai lipit pe cablul de la releu.  Iar pe traseul original, ar trebui sa vina un fir din releu de dezghețare pana in cutia de siguranțe la poziția E21.

 
Update legat de releul de degivrare. Zilele trecute am montat la cineva oglinzile electrice si firul de la degivrare l-am legat la pinul 5, asa cum spuneam in tutorial. Eu am vazut ca firul este rosu dar am zis ca na, este pinul 5. Doua zile le-a luat la oglinzi sa-i termine omului bateria de pe masina, au functionat non stop din momentul legarii. A ajuns omul la masina, toata era acoperita de roua, numa oglinzile nu :)
Deci cand va legati la releul de degivrare, unul din cele doua fire groase este rosu, sa NU va legati la el! Legarea o faceti la celalalt fir gros care trebuie sa aiba o culoare bej/galbui.


Andrei are un Lodgy, si-a montat aceste oglinzi si a legat senzorul de temperatura de pe oglinda la ceasuri si functioneaza!

Eroare calculator de bord

In iulie 2013 am fost in concediu in Grecia pe traseul http://goo.gl/maps/QHoKo si am facut dus/intors 1900km. ​In masina am fost doi adulti si un copil, bagaje doar in portbagaj si nu era plin pana la refuz.
Dupa vre-o 200km consumul deja s-a stabilizat la 4.1 si nu s-a modificat nici dupa ce am ajuns inapoi acasa. Am mers normal, aproape am respectat limitele de viteza prin localitati si afara localitatilor, maxim 7-8km/h peste. Pe autostrada am mers cu 100-110km/h, chiar daca limita era 120km/h la sarbi si 130km/h la greci.
La plecare din Romania am alimentat masina pana la refuz, 60 litri, tocmai s-a aprins becul inainte sa alimentez, deci nu se scade rezerva de motorina din aceaste calcule. Am luat cu mine inca doua canistre de motorina a cate 10 litri fiecare dar le-am umplut mai bine si in total au intrat 22 litri. Cu aceasta motorina am mers pana la destinatie si m-am intors inapoi pana la intrarea in Serbia unde am mai alimentat 10 litri. Cu 7-9km inainte de a ajunge in fata casei s-a aprins becul rosu la combustibil.
Nu ma plang, consumul a fost cel la care ma asteptam, doar ca afisajul calculatorului de bord are o eroare cam mare in acest caz si desi spuneam in filmare ca poate m-au furat cei de la statia peco cand am alimentat(sigur te fura), totusi nu este asa, nu aceasta diferenta de combustibil.
Sa trecem la calcule, datele afisate de CB:
- consum combustibil 78,8 litri
- am parcurs 1906 km
- media de consum 4,13% dupa calculul 78.8/19,06=4,13

datele reale:
- alimentat cu 92 litri
- am parcurs 1906 km
- 4,83% dupa calculul 92/19,06=4,826%

Eroare CB 17% dupa calculul 4,826/4,134=1,168. O diferenta de 13,2 litri la 1900km, cu un litru mai putin la fiecare 144km parcursi, in cazul meu :)

Deci sa nu va mai aud cu "uite ce consum am eu pe CB" pentru ca nu este real, sunt doar niste date aproximative dupa care sa te poti orienta, dar in nici un caz sa nu te bazezi 100%.
De unde apare aceasta eroare? Avand in vedere ca CB-ul afiseaza consumul instant doar dupa ce trec de pragul de 30km/h, banuiesc ca sub aceasta valoare CB-ul nu contorizeaza deloc sau nu contorizeaza corect. Se mai adauga si frana de motor unde consumul instant afiseaza 0,0% si e totusi putin ciudat sa fie consum zero. Au fost locuri unde am coborat continuu aproape 10km doar in frana de motor si cu piciorul de frana fara sa accelerez deloc. Apai 10km unde nu a consumat deloc motorina? Va rog sa-mi dati voie sa mi se indoaie ca nu s-a consumat deloc combustibil pe toata aceasta distanta. Daca coboram vreo 200km continu ma trezeam ca am plinul la rezervor :D



update 05 decembrie 2013
Am ajuns la statia peco pe vapori, CB-ul imi arata 0 litri(poza 1) de combustibil in rezervor(am circulat pe rosu 3 zile).
Am alimentat cu 45 litri(poza 2) iar CB-ul imi arata ca am 50 litri in rezervor(poza 3).


Dupa ce am parcurs 724km(poza 1), CB-ul imi spune ca am consumat 42.2litri(poza 2) cu o medie de 5.8%(poza 3) iar in rezervor au ramas 5 litri(poza 4). Pare destul de ok, o eroare de 2.2litri la un plin, 42.2/7.24=5.83% media de consum.


Buun, pana aici este ok, am alimentat din nou cu doar 45 litri(poza 1), iar CB-ul imi arata ca am 50 litri in rezervor(poza 2).


Dupa ce am consumat doua rezervoare(total 90 litri alimentati), CB-ul imi arata ca am consumat 86.5 litri(poza 1) in 1466km(poza 2) cu o medie de 5.8%(poza 3). La 2km dupa ce am facut pozele, media a urcat la 5.9% :).


Tinand cont ca am alimentat de doua ori cu 45 litri si in rezervor mai sunt 5 litri, total 90 litri, CB-ul imi spune ca am consumat 86.5 litri + 5 litri in rezervor, total 91.5 litri, eroarea este de 1%.
Calculand 86.5/14.66=5.9 rezultand o eroare de 0% la media de consum ceea ce duce la o concluzie si anume ca nu este bine sa alimentati peste cei 50 litri, capacitatea rezervorului, deoarece vor aparea erori de calcule .
Ca si idee, a trebuit sa fiu atent cand am ajuns la 45 litri si sa opresc manual alimentarea, pistolul nu a sarit singur. Daca-l las sa sara singur, ajung undeva la 47-50 litri.

Imobilizat pedalele de ambreiaj si frana

Daca tot am dat bordul jos, am dat cu degetul in pedale si nu mi-a venit sa cred ce galagie puteau face. Din fericire pentru posesorii de dci, pedala de acceleratie este electronica si nu misca deloc.
Operatiunea aceasta se poate face si fara sa demontezi bordul si coloana de directie, dar fi sigur ca o sa te chinuie putin si asta din cauza lipsei de spatiu.
In urma modificarii n-am simtit absolut nici o diferenta in functionarea ambelor pedale. Ca si diferenta de sunete nu pot spune deoarece n-am fost atent special la diferente, dar sigur este un greier mai putin :)


Rezolvat greieri si sunete din bord

Prima data cand am dat jos bordul si am izolat tot ce mi-a trecut prin cap de pe acolo, vre-o doi ani, mai bine zis ierni, a fost ok. Dar la un moment dat a inceput din nou sa greiereasca, sa chitaie si sa se joace cu nervul meu.
In toamna lui 2012 l-am dat din nou jos si am mai fixat/imobilizat una alta pe acolo si total fara succes, nici o schimbare. Asa ca acum m-am pus cu p*** pe el si l-am luat la puricat, am pus mana pe tot ce am gasit pe acolo, am batut cu degetul, cu pumnul pana am fost convins ca totul este cat mai aproape de adevar.
Ca sa demontati bordul aveti aici tutorialul si nu va lasati pacaliti de ce spuneam ca nu o sa mai fac aceasta lucrare ca e grea si mai stiu eu ce. Daca stii deja ce trebuie sa faci, intr-o ora jumatate l-ai dat jos si l-ai pus inapoi sus.

Ma asteptam ca acel silicon sa miroase tare in masina, spre surprinderea mea, nu am sesizat absolut nici un fel de miros in plus, nici dupa trei saptamani de folosire. Masina a stat direct in soare 7 zile si din nou nici un miros, deci e de bine.
Am observat o rigidizare a usii de la torpedo si gaura aia clasica s-a redus, ceea ce e un lucru foarte bun.

Cat de bine am executat aceasta lucrare care s-a intins pe o perioada de vre-o 4 zile, voi vedea doar la iarna cand o sa scada temperatura.

update 9 august 2013
Dupa doua saptamani de la izolare, stat in soare si calduri peste 30 grade, bordul a inceput sa riposteze si cam asta a rezultat. Deci NU! Sa nu folositi silicon :(


update 30 noiembrie 2013
De cateva zile temperatura a scazut in jurul lui 0º si ma asteptam sa aud macar un greier prin bord. Spre satisfactia mea, chiar este liniste si atat de mult ma bucur de ea de n'aveti voi nici ce-a mai mica idee :)

update 25 decembrie 2013
Temperaturile au coborat mult in ultimele zile, sub 0º ajungand chiar si la -8º. Am inceput sa aud sunete din alte locuri si nimic de la bord, ceea ce este foarte bine pentru psihicul meu :)

update 9 martie 2014
In continuare nici o chițăială din bord.

update 9 ianuarie 2017
La -14º, -16º a aparut un sunet. Sunt sigur ca este de la un cauciuc pe care l-am bagat ca si umplutura intre parbriz si bord. Sunetul este exact ca cel cand un cheder freaca pe vopsea.

Folie protectie praguri

In special toamna, iarna si primavara vad cum pragul este curat in locul unde imi tarasc picioarele pe el si evident, acolo se zgarie vopseaua care se stie deja ca este foarte subtire. Am apelat la Alex de pe http://stickermag.ro/ pentru cateva bucati de folie transparenta ca sa o pun pe praguri. Folia este Oracal si este suficient de groasa si rezistenta ca sa o folosesc in acest scop.
Din cauza ca nu ma nimeream nicium cu omul sa-mi puna folia profesional si dintr-o bucata, m-am hotarat sa o pun eu si nu-mi pare deloc rau, sunt multumit cum a iesit.


Schimbat lichid de frana

Stiind din vechile experiente cu incercarea de a aerisi instalatia de franare dar fara succes, m-am pus pe cautatul unei scule mai ieftine ca sa-mi pot face singur schimbul de lichid de frana.
Am gasit doar scule profesionale de la 100 euro in sus si chiar nu-si justifica investitia in cazul meu. Dar Peja, un foarte bun prieten, mi-a dat un link de pe ebay cu acest Gunson Eezibleed, care mi-a ajuns acasa dupa 9 zile de cand am comandat-o. S-a dovedit a fi o scula ieftina si de efect. Nu este una profesionala si nu este perfecta. Nu etanseaza perfect scapand usor lichid iar acel conector nu inchide perfect pe valva si scapa presiune. Dar per total si-a facut treaba cu succes :)
Dupa cum spuneam si in tutorial, lichidul de frana ar trebui schimbat tot la 2 ani, maxim dupa 3 ani. In timp, lichidul de frana absoarbe umezeala si dupa 2-3 ani cantitatea de apa din lichid poate avea peste 5% ceea ce nu este deloc ok. In primul rand apare rugina pe instalatia de franare si in al doilea rand, la o supra incalzire a instalatiei de franare, apa din lichid ajunge sa fiarba si apar bule de aer care reduc considerabil eficienta franei.


Curatat, reglat frana de mana si saboti spate

Initial am inceput filmarea acestui tutorial cu intentia de a schimba sabotii de frana. Dar am constatat ca sabotii mei, dupa 105.000km, inca's in stare execeptionala, doar aproape jumatate uzati.
Dar daca tot am demontat totul pe acolo, am testat un spray de curatat frane de la TRW, m-am laudat cu ultima achizitie, o cheie dinamometrica si cel mai importanat, am reglat sabotii spate care influenteaza direct functionalitatea franei si a franei de mana.
La mine, acel sistem de autoreglare este intepenit si nu mai functioneaza deloc. Acest lucru simtindu-se direct la buna functionare a franei de mana, implicit a franei de picior. Daca inainte de a face acest reglaj frana de mana se simtea pe la al treilea dinte si puteam bloca rotile spate doar daca trageam de levier pana la plafon, acum eficienta franei de mana se simte de la primul dinte, la dintele patru/cinci deja blocheaza rotile.



Si dupa vreo 5 ani si aproximativ 40.000km, in urma unei vizite la ITP unde mi-au spus ca diferenta de franare intre roti pe spate este foarte mare si frana de mana e cam degeaba, am decis sa dau jos tamburii si sa reglez din nou sabotii. Soc si groaza... Am montat la loc, am cumparat saboti noi si asta a fost, acum se simte ca franeaza diferit.

Bec cu led de 30W P21W BA15S ceata spate

Daca tot am achizitionat acest bec cu led de 30W pentru al treilea stop de frana, era pacat sa nu-l testez si pe stopul de ceata spate. Dupa cum se poate vedea in filmare, diferenta este cat se poate de clara, nici cel mai mic dubiu :)


Curatat noroiul de la aripile fata

Cand am descoperit prima data noroiul ala gramada la mine, am curatat tot luna si bec si in acel moment nu mi-a trecut prin cap sa filmez. L-am descoperit din cauza ca vroiam sa dau jos aparatoarea de noroi care era rupta.
Am comandat aparatori de noroi si intre timp am cautat si o modalitate de a purja acea locatie cat mai simplu cu putinta si fara modificari prea mari. Avand aparatoarea de noroi in mana si am vazut acea gaura de drenare a apei si a mizeriei, asa ca am decupat carenajul de aripa in dreptul acelei gauri din aparatoare. La inceput nu mi-a prea placut ideea, ma gandeam ca pe acea gaura o sa intre si mai mult noroi. In plus, banuiam ca noroiul este specific masinilor cu aparatori de noroi, dar nu este asa. Masina socrului avea 6 ani vechime si 62.000km cand a cumparat-o si nu a avut niciodata montate aparatori de noroi, dar namolul cu galeata era in aceiasi locatie.
Este simplu de intretinut acel loc, doar deschideti usa si cu presiune de apa se spala foarte usor, de preferat de fiecare data cand spalati masina, asa nu are timp sa se adune noroiul acolo. In timp ce spalam noroiul la masina din tutorial, era si socrumiu la mine si m-am uitat la masina lui, foarte curata in acel loc. M-a vazut ca inspectez si mi-a zis ca el spala saptamanal masina si niciodata nu  uita sa le precizeze celor de la spalatorie sa de-a un jet de apa si pe acolo.
Unii au avut surprize eco in acel loc.


Nici cu Chevrolet Kalos nu ne este rusine :)



Bec cu led de 30W P21W BA15S al treilea stop de frana

In sfarsit mi-a venit becul P21W 30W rosu pentru al treilea stop de frana si este fix ce mi-am dorit :). Multam Liviu!
Ce nu am precizat in filmare, becurile de pe pozitie/frana sunt tot becuri cu led, cele de 16W. Am sa revin cu o filmare in care voi compara becul cu led de 30W de pe al treilea stop de frana cu becurile de la pozitii/frana cu filament. Rezultat il stiu de pe acum, este cat se poate de clar, dar totusi voi filma :)


Schimbat amortizoare spate

Cu 4 ani in urma am filmat o simulare de schimbare a amortizoarelor pe spate iar acum le-a venit randul si evident, am filmat sa vedeti si voi.
Se pare ca am facut doua greseli, doar una una din ele fiind grava.
1. Strangerea suruburilor din partea de jos se face cu rotile jos. nu neaparat sa stea complet pe roti, macar sa se sprijine putin, fix cat telescopul sa fie putin comprimat.
2. Nu am facut amorsarea amortizoarelor. Nici nu stiam de asa ceva pana in acest moment. Amorsarea amortizoarelor presupune comprimarea si decomprimarea completa de vre-o 10-12 ori, la fiecare amortizor in parte. Aceasta operatiune se face la amortizoarele bitbulare gaz-ulei pentru egalizarea presiunii intre supape.
Am efectuat ulterior amorsarea acestor amortizoare si din cate am inteles, nu este prea tarziu, chiar daca a trecut o luna de cand sunt pe masina.
Cum eu nu stiam nimic despre aceasta operatiune, pot doar sa-i multumesc Anonim-ului de aici pentru acest sfat.



Monroe recomanda amorsarea amortizoarelor pe ulei inainte de montare pe masina. Se poate vedea aici Manual Monroe la pagina 42.

Iar Cosmin Burcea a venit cu explicatia:
Explicatia comprimarii / ungerii amortizorului inainte de montare este urmatoarea:
- amortizoarele stand ceva timp in depozit sau magazin oringurile(garniturile) din interior se pot usca.
Comprimarea manuala se face pentru ungerea oringurilor, se face manual pentru a se exercita o forta mai mica in comparatie cu greutatea masinii.
Daca se monteaza pe masina fara a se fi facut ungerea exista riscul, datorita greutatii mari a masinii si a oringurilor uscate sa "scape" ulei si asa te alegi cu un amortizor nou, uzat prematur!

Bec led marsarier de 30W P21W BA15S

Liviu mi-a trimis acest bec P21W 30W ca sa-l testez si surpriza, nu i l-am mai trimis inapoi. Cei care aveti folie pe geamurile spate, trebuie sa ma credeti pe cuvant cand va spun ca acest bec este ce trebuie!


Montat amortizor capota fata

De mult ma tot intreaba lumea de ce nu filmez un tutorial cu aceasta modificare si ca ar trebui sa montez acest amortizor fiindca este util.
Vlad mi-a adus amortizoarele si mi-a zis ca nu-l intereseaza, trebuie sa le montam.
Filetul in balamaua de la capota si cea din aripa sunt de 6, iar suruburile achizitionate odata cu amortizoarele erau de 8. Le-am dus la un strungar care le-a redus la dimensiunea corecta iar montajul in aceste conditii este o nimica toata.
De precizat ca este foarte importanta dimensiunea capului de la amortizor, sansele sa-ti atinga in aripa fiind foarte mari daca acel cap este maricel. Eu avand doua amortizoare, am putut vedea acea diferenta care este deloc neglijabila, 4mm. Amortizorul care are dimnsiunea acelui cap de 14mm a intrat perfect, in schimb cel de 18mm imi atinge in aripa.
Amortizoarele au fost achizitionate de la dezmembrari auto si conteaza doar lungimea amortizorului cand este deschis, sa primesti si suruburile originale, sa fie minim 340N si sa aiba acel cap cat mai mic posibil. Marca masinii de unde au fost demontate este irelevanta si bine'nteles, nu stiu de la ce masini sunt luate :)
L-am luat la pila sa-l mai subtiez putin dar tot nu a fost suficient, este foarte aproape de aripa si atinge in continuare.
Daca vreti sa mai auziti cocosul, aici se poate viziona.



Anumite persoane nu au fost prea multumite de tutorialul anterior, asa ca am achizitionat de la dezmembrari auto inca 4 amortizoare si m-am pus pe testat. De data aceasta am descoperit ca si diametrul amortizorului este important, prea gros si se torsioneaza capota. La dezmembrari am cerut doua amortizoare cu urmatoarele specificatii: intre 41 si 46cm, diametru acelui cap sa fie mic in dimensiuni.
Omul mi-a venit cu trei perechi de amortizoare din care am oprit doar 4 si cu suruburile aferente, total 100lei.



Ionut mi-a adus trei noi amortizoare sa le testez. Primul nu stiu de pe ce masina este, dar are 43cm si 300N si se pare ca isi face treaba aproape identic cu cel de 41cm si 340N care il aveam deja.  Cel de-al doilea este tot de 43cm si 330N pe care scrie POLO, deci cel mai probabil este luat de pe un VW Polo. Si acesta este foarte asemanator ca perfomanta cu cel care il aveam montat. Cel de-al treilea este de 44,5cm, 420N si fiindca scrie pe el C3, sunt convins ca este luat de  pe un Citroen C3 si din punctul meu de vedere este cel mai bun din cate am testat. Dezavantajul acestor amortizoare fiind capul de dimensiuni mari si care ating in aripa. Daaar, am gasit rezolvare si la aceasta problema, tot multumita lui Ionut.


Cum multe persoane ma intreaba "de pe ce masina" si "ce cod scrie pe el", tocmai incerc sa fac o lista cu ele, maiexact cu cele care s-au testat si functioneaza ok:
- Fiat Grande Punto, 350N, cod 51778432
- Renault Clio II, 340N, cod 8408HC sau 7700842256
- Citroen C3, 420N, cod 8731G3 sau 963985388
- Toyota Yaris diesel 2007, 370N, 43.5cm.

Montat telescop capota fata

Munca ma omoara, timpul este limitat, rupt de oboseala. Tutorialul este 90% editat si o sa apara in acest weekend... fac tot posibilul.
Pana una alta, trebuie sa va multumiti cu urmatorul film.
Tutorialul a aparut aici Montat telescop capota fata


Bec led pe frana/pozitie P21/5W 16W

Liviu a adus noua generatie de becuri cu led care sunt mult mai puternice si mi-a oferit ocazia sa le testez. Este vorba despre becurile cu led pentru frana/pozitie P21/5W 16W soclu BAY15D.
Diferenta intre acest bec cu led si becul cu filament este enorma, lumina degajata fiind net superioara. Mai multe detalii despre acest bec o sa gasiti pe pagina lui Liviu aici.


Consum becuri cu led

De mai ori am fost intrebat care-i rostul becurilor cu led de putere mare? Gen becurile cele am eu pe semnalizare care se spune ca sunt de 16W. Apai diferenta intre becul cu filament de 21W si cel cu led de 16W este deja prea mica ca sa se justifice pretul. Dar nu este asa, un bec cu led consuma mult mai putin fata de ceea ce se spune. Din punctul meu de vedere totul tin de marketing.
Eu aici vreau doar sa va arat diferenta de consum intre becul cu filament si becul cu led. Consumul difera daca ai motorul pornit sau oprit deoarece voltajul creste in momentul in care ponesti motorul, deci grija ce masurati si cand masurati.


Deblocarea usilor la oprirea motorului

De cand mi-am activat functia de inchidere automata a usilor la atingerea unui prag de viteza, stiam ca ele se vor debloca doar daca apas manual butonul de deblocare usi sau din butonul de pe cheie. Am tot cautat o solutie pentru aceasta problema si de fiecare data gaseam solutia doar montand o alarma care stie sa de-a impulsul de deblocare usi cand se scoate cheia din contact.
La un moment dat mi-a trecut prin cap un nume, Tudor Madalin, o yeah, el trebuie sa gaseasca o solutie in acest sens. L-am pus in tema despre aceasta problema, a bolborosit el ceva intr-o chineza care eu nu o intelegeam dar el parea sa o stapaneasca foarte bine si dupa nici doua saptamani m-a sunat sa-mi spuna ca a rezolvat problema. Rezultatul a fost exact cel la care m-am asteptat, deblocarea usilor la oprirea motorului.
O sa ma intrebati de ce la mine butonul de la usi dispare de tot cand se blocheaza usa. Raspunsul este simplu, am scurtat tija.


Montat obturator praf balama antivant usi

Acum doi ani am cumparat acesti obturatori pentru gaurile din usi. Nu mi-a trecut prin cap pe atunci ca filmez un tutorial, asa ca o fac acum. Nu doar va spun, pot sa garantez ca reduceti praful din usi cu 70-80% folosind acesti obturatori, in special daca drumul pe care conduceti este mai prafuit.
Acesti obturatori de praf i-am achizitionat de pe daciashop.ro si nu o sa va vina sa credeti, nu i-am montat cum trebuia. Adica nu am folosit un torx de 40 ca sa dau jos acele suruburi si sa le pun frumos ci le-am taiat si montajul se face in cateva secunde.



Gresat balamale si opritor usi

De cand am masina am tot uns pe balamale si pe acel opritor de usa. Uleiul sau vaselina se putea aplica doar vara ca sa fie suficient de cald sa penetreze asa putin, dar cam degeaba, greu se ungea. Abia dupa 2-3-4 zile incepea usa sa mearga mai usor si sa nu mai scartie.
Am achizitionat acest spray cu ulei de la Sonax, de pe daciashop.ro si pot sa va spun ca este o nebunie de spray, isi merita fiecare banut.
Este un spray universal, se poate folosi pe orice balama, borne baterie, curatat contacte... mult prea multe. Aici aveti un film detaliat cu ce stie sa faca http://youtu.be/k38GyzJlsCI.



Din nou si-a facut datoria foarte bine acest spray cu ulei de la Sonax, achizitionat de pe daciashop.ro. Acesta fiind deja al doilea tub cumparat si deja este la jumatate :)

Montat bucsa la levier schimbator viteze

Acum ceva timp am vazut aceasta bucsa comercializata de matheo66c. Muream de curiozitate sa vad daca am si eu acel joc, am mers la masina si am constat ca joaca si... este neaparat sa o achizitionez si eu.
Inainte sa filmez tutorialul am testat timp de o saptamana sa "vad" daca sunt ceva diferente sau e doar un moft. In momentul in care am montat-o n-am simtit mai nimic, parca nu mai misca atat de tare levierul, dar parea atat de mica diferenta incat am zis ca este doar in mintea mea . Dar in momentul in care am dat-o jos a fost groaznic, diferenta era considerabila.
De retinut ca sunt doua feluri de timonerii, cea pe tije si cea pe cabluri. In tutorial, pe masina mea, timoneria este pe tije si doar la cei cu aceasta timonerie apare problema. Cei care au timoneria pe cabluri se pare ca au scapat, la ei sistemul este diferit. Este foarte simplu de verificat, scoateti acel manson care acopera si daca aveti acel inel alb, sigur aveti pe tije. Daca aveti cum este in poza a doua, nu aveti nevoie de acest inel de metal.


Am pus ulei 2T in motorina

Inainte sa vad vre-un comentariu ca este de rau ce tocmai am facut si o sa fac in continuare(sa bag ulei 2T), vreau date concrete, nu posibilitati ce s-ar putea intampla, ce-ar putea fi rau, ce ati auzit din intamplare, ce v-a spus voua mecanicul Dorel sau alte balarii dinastea.
De foarte mult timp tot ma amenint ca o sa incep folosirea uleiului 2T in amestec cu motorina. Asta din bine cunoscuta cauza "la loganul diesel pica injectia, e proasta". De fapt problema apare de la motorina proasta, norma euro si aditivii care se baga in ea. Explica Solan mai bine aici si aici ce si cum. Ba chiar a venit cu o solutie pentru a rezolva elegant aceasta problema, vezi aici.
Eu am 1.5dci euro 3 iar motorina de la pompa este doar euro 5, in curand euro 6. Ca sa poata fi scoasa aceasta norma de poluare, motorina este aditivata, tratata, manărită si șmenuită ca sa respecte acea norma europeana. Nu spun ca este rau, este bine pentru mediu, pentru cei care isi permit sa schimbe masina tot la 3-5 ani cu una noua care beneficiaza de ultima norma euro si deloc bine pentru cei ca noi, restul, care au normele inferioare. In cazul de fata motorina euro 5 este foarte uscata, nu este mai "unsa" ca pe vremuri iar pompele de injectie Delphi de pe Logan isi fac ungerea cu motorina din rezervor. Fiind uscata, mai bagi si o motorina de la galeata sau eu stiu ce bomba de statie peco si te trezesti ca motorul pierde putere si se opreste, pornire foarte greoaie dimineata, dupamasa, seara indiferent de temperatura de afara. Interesant e ca pornirea este foarte usoara daca masina este impinsa sau trasa, eu unul nu-mi explic. Asa ca ajungi la service si cum e vorba aia "de ce ti-e frica nu scapi", iti arata mecanicul un pumn de span scos din filtrul de motorina. Incepi sa-ti faci calcule si cand ai tras linia... aproximativ 1000euro. Te trec toate transpiratiile si incepi sa injuri tot ce-ti trece prin minte, indiferent ca sunt sau nu vinovati. Adevarul e ca te descarci putin dar tot nu scapi de reparatie. Cati dintre voi tocmai ati avut un deja vu cintind aceste randuri? :(
Ok, sa revenim la ideea acest tutorial, un cineva pe nume Anonim m-a frecat la ridice de cateva zile cu acest ulei 2T. A inceput de pe aici si aici. Doar cu presupuneri, posibilitati, ca pe ambalajul bidoanelor de ulei zice sa nu combini si daca am sange in instalatie. Ca sa vezi, am sange in instalatie, nu-mi este frica, dovada fiind multitudinea de informatie pe internet din toate colturile lumii care folosesc ulei 2T in motorina ca sa asigure ungerea pompei de injectie. In foarte putine cuvinte, doar a reusit sa ma enerveze si nu a dat nici o informatie concreta(exceptie avertizarea de pe ambalaj).
Dar despre acest subiect putem scrie pagini intregi cu pro/contra. Mai bine intrati voi aici si cititi pe alese http://goo.gl/fIfpB, si acesta este  tutorialul meu.
In cei 80km pe care i-am facut de cand am pus uleiul in motorina, n-am simtit absolut nici odiferenta in comportamentul motorului.


Si cum este normal, carcotasii vor spune ca am testat dupa ce-am bagat ulei si de la el este fumul. Nu, nu este de la ulei, ieri am bagat prima data ulei 2T in motorina. Urmatoarea filmare este din data de 30 mai 2012, filmare pe care am facut-o la cererea unui prieten sa vada daca eu scot fum cand o calc. Apai ce sa spun, daca-i dau blana, chiar scot fum, fum care este din cauza motorinei, nicidecum de la acel ulei.


Ca este bine sau rau folosind ulei 2T in motorina, doar timpul o poate spune si voi reveni cu informatii. Cel mai curios sunt la urmatoarul schimb de filtru motorina, cat span voi gasi in el.

update 09 noiembrie 2013
Dupa 9 luni de folosit ulei 2T in amestec cu motorina, masina functioneaza fara nici o problema fara sa semnalez vreo problema. Dar va pot garanta ca in momentul in care fac plinul si nu am pus ulei 2T in amestec, de a doua zi dimineata aud injectoarele cum bat.
Iar cum Cristi a inceput sa scrie una alta aici, m-a pus pe ganduri. Asa ca m-am pus pe citit, am luat o decizie si am comandat uleiul de aici. Il folosesc de o saptamana si nimic special, doar cu 82 lei mai usor, acelasi fum lipsa, acelasi motor mai silentios si lipsa sunetului produs de injectoare.

Montat duze spalare parbriz de pe Logan 2

Cu vre-o doi ani in urma va aratam avantajul duzelor spalare parbriz de Citroen C4. Trebuiau modificate ca sa potriveasca pe Logan, te chinuia putin dar in final erai multumit de rezultat.
Acum avem o noua alternativa! Noul Logan 2 si Sandero 2 vin stoc cu aceste duze tip perdea! Le-am gasit de cumparat pe DaciaShop.ro si m-am gandit ca neaparat trebuie testate. Rezultatul a fost pe masura, sunt foarte multumit de functionalitatea lor mai  ales ca nu trebuie modificate, nu trebuie reglate, usurinta cu care se monteaza, totul este plug and play.
Poate vrei sa vizionezi si cateva scene care au iesit la montaj, aici.


Angry Birds strikes back! Varianta originala

Ce tutorial a reusit sa-mi ruineze? O sa vedeti deseara la ora 22:00.

Montat a doua plafoniera, in spate

Din punctul meu de vedere, acest tutorial este un esec si asta din cateva motive minore, cum ar fi:
- n-am aratat cum se fac legaturile la fire, dar este foarte usor de intuit;
- ce nu se vede in tutorial si am taiat la montaj: plafoniera atingea in plafon si nu intra deloc pe pozitie; a trebuit sa tai cu flexul suportul de becuri din spate si din acest motiv se poate folosi doar cu o placa de leduri(becul atarna cand am facut testul); chiar si asa este la limita, daca apesi mai tare pe buton, plafoniera atinge plafonul si risti sa faci un scurt.
Primul motiv este banal, al doilea fiind de neiertat. Am reusit sa o dreg pana la urma dar daca nu se putea, ajungeam sa cumpar alt plafon.
Unde am gresit? Am taiat prea inspre spatele masinii, daca taiam cu un cm mai inspre fata masinii, sigur se incadra cum trebuie. Vedeti explicatia in poze, precis o sa intelegeti mai bine.
Intre timp ce-mi dadeam palme si nu stiam ce sa mai fac, Matu(Matei) mi-a zis ca altii au testat adancimea folosind un ac... Buna baiat, pacat ca nu a venit cu ideea mai repede.



Daca nu ma credeti, aici puteti vedea o mica parte din ce s-a taiat la montaj.

Ok, acum sa trecem la explicatiile pozitive: plafoniera este foarte utila daca ai frecvent pasageri in spate, care inevitabil vor avea nevoie de lumina din cand in cand sau poate ai nevoie sa faci ceva in spate si atunci ti-ar prinde foarte bine putina lumina in plus.
Acea rama de plastic este geniala! De cate ori am testat plafoniera pe pozitie, nu se simtea a fi bine fixata. Dar odata ce am pus si rama din plastic, plafoniera s-a rigidizat, sta mult mai fixa.
Investitia in sine este mica, timp de lucru undeva la 30 minute.



Marian a montat plafoniera in spate de tot, acolo fiind inca o traversa si un spatiu identic ca cel prezentat de mine in tutorial. Din fericire a facut si poze in timpul montajului. Am taiat locasul pentru montarea palfonierei si am pus doua bucati de polistiren pe post de distantier.


Am dat jos ornamentul de plastic de pe stalpul stanga fata, pe sub el se gasesc firele care duc la plafoniera. Acolo m-am legat si am dus firele pe langa marginea plafonului iar ulterior am tranversat pana la plafoniera.

Iar finalul arata cam asa



Cineva care nu s-a semnat si-a montat in acest fel: Eu am montat plafoniera in acelasi loc ca tine, am observat si eu ca era un spatiu mic ramas, insa acesta se datora impingerii plafonierei in locasul sau (gaura). Romanul fiind inventiv; am cautat prin portbagaj ceva care sa aiba acelasi rol ca la plafoniera fata, acela de distantator intre plafon si tabla. Am gasit un burete cu silicon, numai bun de folosit, plus de alta ca avea si o parte din plastic care imi folosea la lipirea sa de plafon si cu buretele fixat in tabla tinea numai bine la nivel plafonul. Asa am rezoltvat problema spatiului plus de alta nu are nici o denivelare plafonul deoarece buretele se ajusteaza singur dupa plafon.

Schimbat inelele argintii de la ceasuri cu cele de la Duster

Avantajul acestei operatiuni e ca se poate face in casa unde este cald sau racoare, depinde de vremea de afara.
Inelele au fost achiztionate de pe okazii iar montajul lor este foarte usor.
Din pacate, cei care aveti ceasurile complet negre, acest model, nu puteti schimba respectivele inele, ele fiind turnate din fabrica dintr-o singura bucata cu toata plansa.
Cei care aveti inelele argintii, acest model, puteti face modificarea fara nici o problema.
Nu stiu sigur ce sa zic despre acest model, teoretic ar trebui sa se poata schimba si el.